Ostara en de Isterberg

Ostara en de Isterberg

Ooit rotsen gezien waar Wodan en zijn wilde bende jaagden en de ark van Noach strandde? Of stenen met prehistorische inscripties die aan de hoefafdrukken van de duivel worden toegeschreven? Wel eens oeroude grond betreden waar godinnen werden vereerd, dieren geofferd en lichtverschijnselen worden waargenomen? Zo’n bijzondere plaats is de Isterberg bij Bad Bentheim in Duitsland.


Rots de zevenslaper met draakachtige kop


Berg en bron
De 67.8 meter hoge Isterberg met zijn zandstenen rotsformaties waarvan geologen schatten dat ze wel 70 miljoen jaar oud zijn, ligt net over de grens bij Oldenzaal tussen Bad Bentheim en Nordhorn in. De klippen zijn gevormd door de zee die het zand aanvoerde dat later is versteend. Het zijn de uitlopers van het Teutoburgerwoud en de Bentheimer heuvelrug. Ze werden al vroeg bewoond. Er zijn werktuig- en vuursteenvondsten gedaan die stammen uit de tijd tussen 7000 en 2000 v. Chr.
Ook vond men aanwijzingen dat er toen aan de voet van de rotsformaties een bron moet hebben gelegen. Deze bron bestaat nog steeds.

SAMSUNG CAMERA PICTURES
De bron


Germaans heiligdom
Germaanse heiligdommen stonden gesitueerd op een kruispunt van leylijnen. De sacrale plek werd gewoonlijk afgeschermd door een cirkel van bijvoorbeeld stenen of bomen. Ver voor de komst van de Kelten en de Germanen moet de Isterberg al een heilig onderkomen voor sjamanen zijn geweest. Pas later deden de rotsformaties dienst als cultus- en offerplaats van onze Keltisch/Germaanse voorouders. In die tijd was de plek omringd door een heilig woud. Tijdens de kerstening is dit gebied ontbost, zodat de heidenen beter in de gaten gehouden konden worden.

De rotsen
De rotsen hebben namen als slooprots, zevenslaper, duivelsrots of offersteen, wachterstenen, Ostara/ Freya-rots, de runensteen en het zonnemannetje.
Er zijn talrijke gezichten te ontdekken in de rotsen. De twee wachterstenen die de toegang tot de oude cultusplaats markeren, lijken aan hun zijkant een  mensenhoofd te hebben. De gezichten kijken elkaar aan. Prehistorische inscripties en runentekens vind je in het hele gebied. De oudste bestaan uit cirkels, stipjes en hand- en voetafdrukken.



SAMSUNG CAMERA PICTURES
De wachterstenen

Tijdens de kerstening werden sommige sporen bestempeld als de hoefafdrukken van de duivel. De duivelsrots of offersteen heeft daar zijn naam aan te danken. Het bekken in de offersteen, waarin dieren werden geofferd, eindigt in een smalle gleuf om het bloed te laten afvloeien. Op deze plaats heb ik Ostara een offer gebracht.

Duivelsrots of offersteen

Vanwege de begroeiing op de stenen heb ik niet alle prehistorische inscripties en runentekens kunnen vinden.

De energie van de Isterberg
Het gebied van de Isterberg is een plek met een sterk energetische uitstraling. Er worden nog steeds lichtverschijnselen waargenomen, net als in het dichtbij gelegen gebied van de Tankenberg bij Oldenzaal. Rudi Klijnstra schrijft in zijn boek Tanfana de lichtbollen daar aan de aanwezigheid van elfen toe.
Isterberg, Tankenberg en Externsteine – een zandstenen rotsformatie in midden Duitsland in de bossen bij Paderborn – zijn met elkaar verbonden. Volgens Karin Meierjürgen, een lid van de onderzoeksgroep van geologen van de Externsteine, zou er een oeroude processieweg hebben bestaan die bij de Tankenberg begon en van daaruit over de Isterberg naar de Externsteine liep.

Godinnenverering
Tijdens mijn ‘godinnenopleiding’ leerde ik dat de Germaanse vruchtbaarheidsgodin Istera/Ostara verbonden was met de Isterberg. Zij stond centraal tijdens het lentefeest waar er vuren voor haar werden ontstoken, die beschouwd kunnen worden als voorlopers van de paasvuren.
Behalve in het boek Tanfana van Rudi Klijnstra en het boek Gaia’s Kracht van Roelien de Lange kon ik weinig informatie vinden over de relatie tussen Ostara en Isterberg.
Recent stuitte ik op een verslag uit 2011 van een onderzoeksgroep van geologen die zowel de rotsformaties van de Externsteine als die van de Isterberg hebben onderzocht. Het stuk is geschreven door dr. Gert Meier, die opgroeide in het gebied van de Isterberg. Hij beschrijft een steen met zeven inkervingen. Het getal 7 schrijft hij aan de planeet Venus toe, die volgens hem symbool staat voor de godin Ostara of Freya. Ook wordt er in dit artikel een link gelegd tussen de zevenslaperrots met de hagedis-/draakachtige kop en het krachtdier van Ostara dat de draak zou zijn. Op internet ben ik ooit een afbeelding van Ostara en een draak tegengekomen, kennelijk is er dus een verband.
Holda – die in de mythologie wel wordt gekoppeld aan Wodan – en Tanfana waren ook bekend in dit gebied. Sommige Duitse historici gaan er zelfs vanuit dat de tempel van Tanfana mogelijk op de Isterberg heeft gelegen.

Mythen en sagen
Volgens lokale overleveringen is er een aantal mythen en sagen verbonden met de Isterberg:
  • Wodan en zijn wilde bende jaagden hier en stookten vuren.
  • Noach strandde met zijn ark op de klippen van de Isterberg, die in die tijd aan de Noordzee moet hebben gelegen.
  • De duivel zou hier zijn hoefsporen hebben nagelaten. ( Zo werden de prehistorische inscripties op de stenen door het christendom geïnterpreteerd).

Routebeschrijving
Als je in Bad Bentheim bent aangekomen, neem je de B 403 richting Nordhorn. Ongeveer halverwege deze afstand stijgt de weg en zie je aan je rechterhand een parkeerplaats bij Cafe/Restaurant de Isterberg, waar een plattegrond van de rotsformaties te verkrijgen is. Het adres is: Lehmstr. 1, 48465 Isterberg. Hiervandaan loopt een pad in de richting van de zandsteenrotsen. Dit wordt aangegeven door een bord waar Wanderrundweg zum Teufelsfelsen opstaat. Daarna is het zelf zoeken naar de rotsformaties, waar je minstens twee uur voor uit mag trekken.

Coördinaten van de Isterberg:  N 52° 21′ 00.0″ –  E 7° 09′ 00.0″

Ineke Bergman

Bronnen
  • Bergman, Ineke, Godinnen van eigen bodem, Geesteren, 2007
  • Bergman, Ineke, ‘Fostare’ pag 142-156 uit Heilige bronnen in de Lage Landen, met medewerking van diverse auteurs, Geesteren, 2013
  • Bischop-Stentenbach, Elke, bestuurslid Heimatverein Grafschaft Bentheim
  • Lange, de, Roelien, Gaia’s kracht, Geesteren, 2010
  • Klijnstra, Rudi, Tanfana, Haar mythen, legenden en heilige plaatsen, 2007
  • Meier, Gert, Die Echse vom Isterberg bei Bentheim und die Externsteine, SYNESIS magazin, Nr.4/2011


Websites







Reacties

Populaire posts van deze blog

Nehalennia, een mysterieuze godin

De godin Fosta op Ameland