De hoop van Pandora


Wie kent de mythe van Pandora niet? 

Afbeelding Pandora by Sir Lawrence Alma Tadema
Zeus had haar door de god Hefaistos laten maken uit klei en water en een beetje spuug van zichzelf omdat hij boos was op de Titaan Prometheus, die het vuur van de goden had gestolen om het aan de mensen te geven.
Prometheus, met zijn vooruitziende blik, wist dat Zeus op wraak uit was. Hij waarschuwde daarom zijn tweelingbroer Epimetheus, van wie hij wist dat die niet in staat was om vooruit te kijken maar de dingen pas achteraf begreep, om geen geschenken van Zeus aan te nemen.
Het lot besliste anders….
Toen Zeus de bevallige Pandora, tegelijk met een prachtige doos, cadeau gaf aan Epimetheus, viel deze als een blok voor haar schoonheid. Vanwege zijn impulsieve aard wilde hij de doos ogenblikkelijk openmaken. Pandora probeerde dat nog tegen te houden omdat ze wist dat het niet mocht van Zeus, maar ze kon uiteindelijk haar nieuwsgierigheid niet bedwingen.
Toen ze de doos toch opende, kwamen er geen gaven van de goden en godinnen uit, maar plagen als ziekte, krankzinnigheid, ouderdom, ondeugd, pijn, geweld en angst.
Maar welke vrouw had die verleiding  kunnen weerstaan?
Mythen
Mythen en sprookjes zijn niet zomaar verzonnen verhaaltjes, zij geven algemeen menselijke processen weer die zich hebben vastgezet in ons collectief onbewuste. Het collectief onbewuste laat zich het best beschrijven als de diepste laag binnen onze psyche waarin alle ervaringen, die de mensheid vanaf het vroegste begin van haar bestaan heeft opgedaan, liggen opgeslagen. Herinneringen aan die ervaringen erven we van onze voorouders en geven we weer door aan de volgende generatie. Dat betekent dat wij allemaal diep verborgen ook een innerlijk weten of een herinnering hebben aan  het leven van mensen in de oude en nieuwe steentijd waarin godinnen en wijze vrouwen werden vereerd.
Verering van het vrouwelijke
Maar hoe zijn die godinnen en hun verhalen ontstaan? Mensen in de oude en de nieuwe steentijd keken op een andere manier naar de wereld dan wij nu doen. Zij waren één met de natuur en gingen ervan uit dat alles met elkaar was verbonden.  Zij ervoeren het als een groot mysterie dat vrouwen leven baarden. In eerste instantie kenden ze de rol die mannen hierbij spelen nog niet. Omdat er zonder vrouwen geen nieuw leven mogelijk was stelden ze zich de Aarde voor als een Grote Moeder of als een Godin. Uit haar schoot werd je geboren, na je dood keerde je er terug,  waarna je opnieuw werd geboren. Dat hele proces van leven, dood en wedergeboorte zagen ze terug in de natuur.
Maar ook door verhalen die mondeling werden overgedragen over wijze vrouwen, die in de oude en de nieuwe steentijd bijzondere posities innamen als genezeres, orakel of priesteres, werd het vrouwelijke vereerd en gemythologiseerd. Zo zijn er talloze mythen over godinnen, heldinnen en wijze vrouwen ontstaan en bewaard gebleven. In de loop van de geschiedenis veranderden die verhalen mee met de veranderingen in de maatschappij. 
De mythe van Pandora
Een goed voorbeeld van een mythe die in de loop der tijd veranderde is de mythe van Pandora en haar doos. De naam Pandora betekent eigenlijk Schenkster van alle gaven, maar de meeste mensen kennen alleen het verhaal van de doos waar rampen, ziekten en ellende uitvlogen die zich snel verspreidden over de mensheid, die tot dan toe vrij van dit alles waren.
Het oorspronkelijke verhaal vertelt dat Pandora rijkelijk al haar gaven aan een ieder schonk. Net als de Griekse godin Gaia stond Pandora symbool voor moeder Aarde die ons haar overvloed geeft.
Toen matriarchale samenlevingen, waarin godinnen werden vereerd, veranderden in patriarchale maatschappijen, waarin slechts één mannelijke god wordt vereerd, veranderde ook het verhaal van Pandora. Het vrouwelijke werd  in een kwaad daglicht gesteld. Vrouwen (denk aan Eva) zijn er de oorzaak van dat de mens de paradijselijke omstandigheden waarin ze tot dan toe leeft, verliest. De goede geschenken van Pandora veranderden in kwade gaven. Het enige goede dat overblijft is hoop. Maar hoe moeten we dit opvatten? Wordt hoop ons onthouden omdat die in de doos verborgen zit, of blijft er - wat er ook mis mag gaan in het leven - hoop voor ons bewaard op een veilige plek? 
Vroege mythen over Pandora verhalen niet over een doos maar een aarden kruik die alleen goede gaven bevat. Deze kruik staat symbool voor de baarmoeder met daarin ook hoop die iedere vrouw in zich meedraagt. Pandora geeft met name vrouwen dus een bijzonder geschenk dat ze niet kunnen verliezen en dat bewaard is om de toekomst van ons mensen veilig te stellen. Een cadeau dat we in deze tijd, waarin veel angst en onzekerheid heerst, goed kunnen gebruiken.
Ineke Bergman
Bronnen
Bergman, Ineke, Godinnen van eigen bodem, Geesteren, 2007
Fry, Stephen, Mythos, Londen, 2017
Schwab, Gustav, Mythen en Sagen, Utrecht, 1956
Suys-Reitsma, S.J., Dr., Helleense Mythos, Utrecht, 1984
Websites

Reacties

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Ostara en de Isterberg

Nehalennia, een mysterieuze godin

De godin Fosta op Ameland